Wie was Mme. Lenormand?

De Lenormand waarzegkaarten danken hun naam aan Madame Lenormand. Madame (Marie Anne Adelaide) Lenormand werd op 27 mei 1772 in Alençon in Frankrijk geboren. De eerste jaren van haar leven verdiende ze de kost als naaister. Ze leerde kaartlezen van de beroemde kaartlezeres Madame Gilbert. Samen begonnen zij een ‘salon’. Het kaartleggen was in deze tijd namelijk zeer populair.

Madame Lenormand was een begenadigd kaartlezeres en werd bekend onder de naam Sybille van Parijs. Ze schreef ook boeken over haar werk en over de mensen die zij leerde kennen. Ze deed voorspellingen voor bekende personen als Robespierre, Murat, Lodewijk XVIII, Napoleon zijn latere echtgenote Josephine de Beauharnais en voor tsaar Alexander. Veel van haar voorspellingen zijn bewaard gebleven en inderdaad uitgekomen.

Na de val van Napoleon werkte Madame Lenormand een tijd in België, omdat kaartleggen en waarzeggen in Frankrijk was verboden. Zodra het opnieuw werd toegestaan, zette zij haar praktijk voort in Parijs. Zij overleed op 72-jarige leeftijd (25 juni 1843). Madame Lenormand gebruikte meerdere kaartsoorten, waaronder tarotkaarten. Ze was bekend met astrologie en kabbala. Ze gebruikte niet echt één vaste methode.

De kans dat Madame Lenormand de Lenormandkaarten zoals wij die kennen gebruikte is klein. Deze kaarten werden namelijk pas enkele jaren na haar dood uitgebracht.